Pages

22 Temmuz 2014 Salı

LPG Lİ ARAÇLARDA YAKIT TÜKETİMİ

LPG Lİ ARAÇLARDA YAKIT TÜKETİMİ


LPG kullanıldığı halde birçok araçta yakıt tüketimi sağlanamaz. Halk arasında sürekli böyle bir durumdan şikâyet edenleri görürüz. LPG li aracın benzinden daha çok yaktığı görülmüştür. Tofaş Şahin, Doğan ve aynı düzeydeki araçlarda sıkça rastlanan sorunlardan biri aracın fazla gaz tüketmesi ve problemin bir türlü giderilememesidir. Birçok ustaya gösterilmesine karşın yapılan ayarlar bir fayda sağlamadığı görülür. 
 

Aracın LPG sisteminde gaz kaçağı olup olmadığına bakılmalı, araç test edilmelidir. Gaz kaçağı varsa araçtan sürekli olarak gaz kokusu gelir. Gaz kaçağı olan yerde buzlanma oluşur, kaçak tespit edilerek sorun giderilmelidir.



Subapların ayarsız oluşu, hava filtresininin tıkalı yada kirli olması, sente zamanın kaçmış olması, platinde sorun olması aracın fazla yakmasına sebep olabilir. Özellikle karbüratör ve emme manifoldunda hava kaçağı olmamalıdır. Buji ve buji kablolarının eskimiş olması yanmanın tam olarak sağlanamamasına yol açar. Yakıt yanmadan dışarı atılır bu da yakıt sarfiyatını ve aracın performansını etkiler. Subapların sıkı yada gevşek olması da motorun düzenli çalışmasını engeller. Böyle durumlar gaz ayarı yapmanın bir faydası olmaz. Çünkü sorun LPG sisteminde değil motorun kendindedir.


Motorda bu sorun giderildikten sonra yakıt tüketimi normale dönmezse, gaz beyni kontrol edilmelidir.


Aracın rölanti ayarı yapılarak rölantide kalması sağlanmalıdır. En az yakıtı tüketerek araç rölanti kalabilmelidir. Beyinde bulunan diyaframın ve tamir takımının özeliğini yitirmesi sonucu aracın rölanti ayarı yapılamaz. Bu durumda beyni değiştirmek en güvenli yoldur. Aracın rölantide durmamasını sebeplerinde biride fren sisteminde bulunan westenhousuda problem olmasıdır. Araç hareket halindeyken fren yapılınca aracın stop etmesi buna bağlı bir sorundur. 

Rölanti yükseltilerek sorun giderilmeye çalışırsa da bu fazla yakıt tüketimine sebep olur. Gazın beyninde sorun olduğunda piyasada en az yakıt araçlarda bile yakıt sarfiyatı oldukça artar. LPG sisteminin verimli çalışması gazın tam olarak buharlaşması için beyinin gerekli ısıya ulaşması gerekir. Aksi takdirde yakıt sarfiyatına yol açar. Beyinin ısınmasını sağlayan sisteminde kontrol edilmesi gerekir. Aracın ilk çalışmada sorun çıkarması durumunda araç benzinde çalıştırılmalıdır. Benzinle çalışmasında sorun yoksa LPG sisteminin büyük oranla beyni arızalanmış olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder